W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 17 listopada 2019 | Imieniny: Grzegorza, Salomei, Elżbiety

Aktualności

Polacy nie lubią kukurydzy?

2014-12-03

Kukurydza bardzo rzadko gości na polskich stołach, chociaż jej produkcja się rozwija - w 2014 r. powierzchnia jej upraw w Polsce wyniosła ok. 1,1 mln hektarów.Producenci próbują zachęcić do większej konsumpcji kukurydzy cukrowej. Liczą również na nowe rynki zbytu, podobnie jak sadownicy.

Spożycie kukurydzy cukrowej w Polsce wynosi jedynie 5-10 procent całości zbiorów. Dla porównania w Austrii jest to 30 proc. a we Francji 20 proc. Krajowe spożycie jest aż dwudziestokrotnie mniejsze niż w Stanach Zjednoczonych - w Polsce na przeciętnego Polaka przypada pół kilograma kukurydzy w USA zaś jest to 10 kg. Pomimo tego produkcja kukurydzy w Polsce wciąż się rozwija. W bieżącym roku powierzchnia upraw kukurydzy wyniosła ok. 1,1 mln hektarów a plony kukurydzy ziarnowej są blisko dwukrotnie większe niż średnie plony zbóż. Na eksport trafia do 1-1,5 mln ton.

- Kukurydza jest dziś szeroko uprawiana na terenie całej Polski, nie tylko na kiszonkę, ale także na ziarno. Plony kukurydzy ziarnowej są blisko dwukrotnie większe niż średnie plony zbóż. Jeszcze 15 lat temu ziarno kukurydzy wyprodukowane w Polsce zaspokajało 10-20% potrzeb, dziś produkcja w pełni pokrywa nasze zapotrzebowanie, a nawet konieczny jest eksport 1-1,5 mln ton ? tłumaczy profesor Tadeusz Michalski, prezes PZPK

Producenci widzą duże możliwości wzrostu zagospodarowania przez rynek polski kukurydzy np. do bezpośredniego żywienia człowieka czy produkcji pasz. Polski Związek Producentów Kukurydzy przeprowadził specjalną kampanię "Kukurydza - słoneczne ziarno zdrowia", dzięki której konsumenci mają przekonać się o walorach zdrowotnych i smakowych polskiej kukurydzy.

- Mamy jeszcze wiele do zrobienia w kwestii promocji spożycia kukurydzy wśród Polaków. Polski Związek Producentów Kukurydzy rozpoczął w 2014 roku kampanię finansowaną ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, której celem jest edukowanie konsumentów na temat walorów tej rośliny i jej przetworów ? kaszy, mąki, płatków, chrupków czy oleju kukurydzianego. W ramach naszych działań uczestniczyliśmy w wystawach i Dniach Kukurydzy w całym kraju, stworzyliśmy film i wydawnictwa promocyjne dla dzieci i dorosłych. Mam nadzieję, że kukurydza ? słoneczne ziarno zdrowia zagości szerzej nie tylko na naszych polach, ale również stołach ? zapewnił dr inż. Roman Warzecha, członek rady PZPK

Polski Związek Producentów Kukurydzy szacuje, że średnie plony kukurydzy w tym roku wyniosą ok. 60dt/ha. Najsłabsze zbiory zapowiadane są na północy kraju. Rolnicy muszą borykać się z niskimi cenami ? średnio za kukurydzę o wilgotności 30% otrzymuje się w skupach 350 zł/t netto. Ta sytuacja może wpłynąć na wielkość przyszłorocznej produkcji, której areał może spaść nawet do 10% z rokiem bieżącym.

Oprac. Demeter MG, źródła: Newseria Biznes,
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy