W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 16 października 2019 | Imieniny: Gawła, Florentyny, Grzegorza
HEAD

Aktualności

Agrofagi atakują ziemniaki

2014-06-09

Co roku plony ziemniaków niszczone są przez ataki agrofagów - przez te szkodniki rolnicy tracą około 35% zbiorów. Przede wszystkim niebezpieczne są chwasty oraz stonka ziemniaczana. Maleje powierzchnia uprawy ziemniaka za to rośnie liczba nowych agrofagów, które jej zagrażają. Jak im zapobiegać?

Agrofagi sieją spustoszenie w sadownictwie, wśród zbóż, atakują również warzywa i rzepak ozimy. Jednak największe zagrożenie stanowią dla ziemniaków. Do najniebezpieczniejszych należą szkodniki glebowe (drutowce, pędraki, rolnice, mątwik ziemniaczany), stonka ziemniaczana oraz mszyce na plantacjach nasiennych. Z patogenami trudno walczyć bez użycia chemii - dlatego są one zmorą zwłaszcza upraw ekologicznych przy których rolnicy nie mogą sobie pozwolić na zastosowanie specjalnych środków.

Co sprzyja rozwijaniu się agrofagów? Oczywiście ich występowanie powodowane jest złymi warunkami klimatycznymi i termicznymi na które nie mamy wpływu. Poza tym szkodliwa jest zbyt ekstensywna uprawa, niewłaściwe zmianowanie, wieloletnie uprawy na tej samej powierzchni, niedbała pielęgnacja. Dlatego ważny jest właściwy dobór roślin w zmianowaniu, wykonywanie sezonowych zabiegów pielęgnacyjnych, izolacja przestrzenna plantacji a także odpowiedni dobór ziem pod uprawę - nie mogą to być np. byłe pastwiska albo odłogi.

Niestety, na liście agrofagów pojawiają się wciąż nowe pozycje. Na specjalnej konferencji "Nasiennictwo i ochrona ziemniaka" która odbyła się w Koszalinie w maju, omówiono nowe potencjalne agrofagi ziemniaka. Pierwszym z nich jest wirus nekrozy pomidora opisany po raz pierwszy w 2001 roku w Hiszpanii. Przenoszony jest przez mączlika szklarniowego i ostroskrzydłego. Atakuje pomidory, paprykę, tytoń, oberżynę i właśnie ziemniaka. Następnym nowym zagrożeniem jest nicień Scutellonema bradys. Pojawia się w komórkach miąższu bulw co powoduje w nich brunatne skorkowacenia. Ostatecznie doprowadza do gnicia bulw. Zagraża głównie uprawą szklarniowym pomidora i ziemniaka ponieważ w normalnych warunkach nie przezimowałby w gruncie. Ostatnim szkodnikiem jest Tecia solanivora pochodzący z Ameryki Południowej. Obecnie jest już zauważany na terenie krajów UE.
Nowe szkodniki przybywają do nas z zagranicy, dlatego większość państw wprowadziła zakaz importu gleby i roślin ze skażoną glebą. Niestety w dobie otwartych granic trudno jest to kontrolować.

Oprac. Demeter, źródła: modr.mazowsze.pl
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy