W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 23 października 2018 | Imieniny: Marleny, Seweryna, Odylii
HEAD

Aktualności

Drób to nasz HIT

2018-07-27

Polska słynie z hodowli drobiu, w tym także kaczek i gęsi. Najwięcej gęsiny, bo aż 80 proc. produkuje się w woj. kujawsko-pomorskim. Ponad 90 proc. zasobów tego mięsa trafia jednak za granicę. Równie dużym uznaniem cieszy się rodzime mięso kacze. W 2016 r. pogłowie tych zwierząt wyniosło ponad 19 mln. Eksperci przewidują szybki rozwój tych sektorów w Polsce. - Chów drobiu wodnego w Polsce ma wieloletnią tradycję. Drób ten jest bardzo dobrze przystosowany do polskich warunków środowiskowych. To niewątpliwa przewaga polskich hodowców, która wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na mięso tych ptaków przyczynia się do dynamicznego rozwoju tego sektora w Polsce. Przemawiają za tym również liczby – jeśli wszystko pójdzie dobrze, w tym roku utrzymamy poziom 3 mln, jeżeli chodzi o produkcję – komentuje Marcin Szukalski, kierownik regionalny ds. drobiu De Heus. Polacy jedzą stosunkowo niewiele mięsa kaczego i gęsiego.

Większość wyprodukowanego mięsa trafia do Niemiec. Coraz więcej drobiu wodnego eksportujemy również do krajów azjatyckich. Największą popularnością cieszą się tam takie części jak łapy i głowy. Z kolei Japończycy od lat doceniają puch z polskich gęsi. Powiększenie rodzimych stad i możliwości lokalnej produkcji pozwalają na rozwój eksportu drobiu wodnego w zupełnie nowych kierunkach. Znacznie podniósł się również standard utrzymania i produkcji tych ptaków w Polsce. - Fermy utrzymujące drób wodny rosną, a hodowcy przywiązują coraz większą wagę do standardów produkcji – dodaje Szukalski. Ponad 95 proc. polskich gęsi stanowią słynne gęsi owsiane, reszta to odmiany regionalne. – Jej nazwa związana jest ze zwyczajem karmienia gęsi owsem na trzy tygodnie przed ubojem. Zabieg ten znacząco podnosi walory smakowe mięsa – komentuje ekspert De Heus. Gęsina to produkt luksusowy. Słynie z kruchego i delikatnego mięsa, praktycznie pozbawionego tłuszczu. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz przyczynia się do znacznej redukcji cholesterolu.

Dodatkowo zawiera bogactwo witamin z grupy A, B1, B2, D, E i PP, a także fosfor, żelazo i magnez. Hodowcy, którzy chcą rozwijać swoje gospodarstwa powinni zadbać o profilaktykę oraz prawidłowe żywienie zwierząt. - W przypadku drobiu wodnego nie można zapominać o zapewnieniu odpowiedniego mikroklimatu, temperatury, wentylacji czy suchej ściółce – uzupełnia Marcin Szukalski. Kaczki idealnie nadają się do tuczu. Szybko przyrastają i w prawidłowy sposób przyswajają paszę. - W Polsce materiałem do produkcji brojlerów kaczych są głównie kaczki Pekin oraz barbarie – dodaje. Sezonowość produkcji gęsiej. Pierwsze wstawienia gąsiąt rozpoczynają się na początku marca. Pierwszy ubój odbywa się zazwyczaj w okolicach czerwca. Przy podjęciu decyzji o intensywnym chowie drobiu wodnego, należy pamiętać także o zawarciu umowy z ubojnią, która także dostarcza pisklęta. - Hodowcy powinni postawić na jakość i pamiętać, że naszej pozycji zagrażają Węgrzy, którzy mocno rozwijają się w tym obszarze. Pomocne w utrzymaniu się na rynku jest wsparcie od specjalistów i firm o silnych pozycjach rynkowych - podsumowuje Marcin Szukalski z De Heus.
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy