Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X
Dzisiaj jest 19 lutego 2018 | Imieniny: Arnolda, Konrada, Mansweta
HEAD

Aktualności

Rolnictwo a stan Bałtyku

2018-02-05

Blisko połowa dopływających do Morza Bałtyckiego związków azotu i fosforu pochodzi ze źródeł rolniczych. Duża zawartość tych pierwiastków w wodzie powoduje zakwit glonów i sinic. Przyczyniają się do powstania obszarów o niskiej zawartości tlenu a w skrajnych wypadkach nawet martwych stref, w których brak jest życia. Zjawisko to nazywa się eutrofizacją, czyli przeżyźnieniem wód. Ilość azotu i fosforu, która trafia do Bałtyku ze źródeł rolniczych może w dużym stopniu zostać ograniczona.Organizacja WWF (Światowy Fundusz na rzecz Przyrody) organizuje konkurs: „Rolnik Roku regionu Morza Bałtyckiego”. Ideą konkursu jest podnoszenie świadomości rolników w zakresie ograniczenia odpływu azotu i fosforu ze źródeł rolniczych. Stosowanie dobrych praktyk rolniczych oraz zasad zgodnych ze zrównoważonym gospodarowaniem to szansa dla środowiska oraz rolników. WWF podzielił konkurs na dwa etapy: krajowy i międzynarodowy, w których najlepsi mogą liczyć na nagrody. Jakie dobre praktyki rolnik ma do dyspozycji?

Zacznijmy od racjonalnego nawożenia. Tutaj już od samego początku, czyli od produkcji na polu do przechowywania nawozów rolnik ma ogromny wpływ na zastosowanie ograniczeń. Na przykład poprzez odpowiedni dobór paszy, zawartości białka w tej paszy, które pozwolą ograniczyć wydzielanie się amoniaku do atmosfery. Inny to budowa zbiorników do przechowywania odchodów zwierzęcych o nieprzepuszczalnym podłożu blokujących odpływ odcieków do wód gruntowych. Dodatkowo prawidłowo przechowywany nawóz naturalny, wzbogacony o np.: dodanie mączki bazaltowej, posiada lepsze parametry, dzięki czemu jego wykorzystanie w produkcji roślinnej jest bardziej efektywne. Mówiąc o nawożeniu należy zadbać również o odpowiedni odczyn pH gleby, dzięki któremu składniki biogenne zawarte w nawozach naturalnych będą dużej dostępne dla roślin a ich wykorzystanie wzrośnie. Dobre praktyki rolnicze to odtwarzanie naturalnych elementów środowiska, takich jak: mokradła, skupiska drzew i krzewów rosnących między polami czy miedze. To także utrzymywanie trwałych użytków zielonych w celu zachowania bioróżnorodności oraz lepszej chłonności biogenów.Przy tym wszystkim bardzo ważna jest współpraca oraz wymiana doświadczeń między rolnikami - szerzenie dobrych praktyk rolniczych czy przekazywanie informacji o swoich sposobach ograniczania odpływu azotu i fosforu ze źródeł rolniczych.

WWF, WODR
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy