Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X
Dzisiaj jest 11 grudnia 2017 | Imieniny: Damazego, Waldemara, Artura
HEAD

Aktualności

Nowe warzywo. Kalerosse

2017-11-21

Kalerosse to warzywo powstałe w wyniku połączenia brukselki i jarmużu. Ma szerokie zastosowanie kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych. Warzywo powstało dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez udziału GMO i sztucznych składników. Kalerosse w przekroju przypomina brukselkę, a jego faliste listki tworzą zielono-fioletowe rozetki. Przypomina trochę sałatę, ale ma grubsze liście i co istotne nie zmniejszają one objętości po obróbce. Dobrze znoszą podgrzewanie i nadają potrawom nieco chrupkości.Roślina wygląda pięknie, ale również dobrze smakuje, co zawdzięcza połączeniu charakterystycznej nuty smakowej brukselki z lekko orzechowym, słodkawym posmakiem jarmużu. Warzywo można przyrządzić na wiele sposobów, jeść na surowo, piec, grillować, dusić i gotować. Świetnie się sprawdzi podsmażone na oleju kokosowym i podane jako dodatek do obiadu. Nadaje się do kanapek, sałatek, przekąsek i dań głównych.Kalerosse to bardzo wartościowa roślina, zawiera duże ilości witaminy B6, która pomaga zachować sprawność intelektualną i uśmiech na twarzy. Wpływa na pracę układu pokarmowego i nerwowego oraz reguluje przemiany energetyczne w organizmie. Zawiera również dwukrotnie więcej witaminy C niż brukselka. Poza tym zawiera duże stężenie witaminy E wpływającej na wzrok, wspomagającej pracę mięśni, wzmacniającej cały organizm. Warzywo dobrze przechowuje się w lodówce, ale poza nią też wytrzymuje kilka godzin, nie tracąc pięknego wyglądu. Roślina ta jest niskokaloryczna, w około dwóch szklankach zawiera jedynie 53 kalorie i zero tłuszczu, oprócz tego zawiera białko i błonnik, które zapewnia uczucie sytości dłużej niż sałata. Dlatego też polecana jest dla osób stosujących diety odchudzające. Szklanka kalerosse dostarczy też ponad 140% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, także na wapń, żelazo, witaminę A i kwas foliowy. Wskazana jest w jadłospisie kobiet aktywnych i starających się o dziecko.Kalerosse można wykorzystać w okresie od listopada do marca, wtedy jest dostępne w sklepach. Hybrydowe warzywo zwane kalerosse wzbogaci jadłospis w cenne składniki, które w okresie zimowym potrzebne są w większej ilości. Nie jest ono modyfikowane genetycznie dzięki czemu jest w 100% bezpieczne dla organizmu.

WODR
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy