Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X
Dzisiaj jest 24 sierpnia 2017 | Imieniny: Bartłomieja, Malwiny, Jerzego
HEAD

Aktualności

Żywienie krów zasuszonych

2017-07-26

Zasuszenie jest czasem spoczynku, który ma przygotować krowę do zbliżającej się laktacji. Okresu tego nie należy wykorzystywać do odchudzenia krowy, jak również do poprawy jej kondycji. Występuje kilka modeli żywienia krów zasuszonych. Najbardziej rozpowszechnionym jest system tradycyjny, obejmujący ośmiotygodniowy okres spoczynku. W obrębie tego modelu wyróżniane są dwa podokresy: zasuszenie właściwe i okres przygotowawczy Zasuszenie właściwe obejmuje okres od 8. do 3. tygodnia przed wycieleniem, czyli trwa około 5 tygodni. Żywienie krów w tym okresie zakłada obniżenie koncentracji energii w dawce pokarmowej dzięki zwiększeniu poziomu węglowodanów strukturalnych, a także obniżeniu zawartości białka. Czym karmimy? Dobrej jakości pasze objętościowe suche i soczyste powinny w pełni pokryć zapotrzebowanie pokarmowe krowy na składniki odżywcze, jeśli pobranie suchej masy kształtuje się na poziomie 1,7-2,0 % masy ciała. Odpowiednimi paszami w okresie zasuszenia właściwego są m.in.:
- kiszonka z traw,
- zielonka pastwiskowa,
- słoma zbożowa dobrej jakości (nie może być zanieczyszczona grzybami),
- siano łąkowe.
Żywienie w okresie przygotowawczym Druga część okresu zasuszenia to okres przygotowawczy, który przypada na ostatnie trzy tygodnie przed wycieleniem. Zadaniem rolnika jest wtedy przygotowanie krowy do nadchodzącej laktacji. Na tym etapie następuje zwiększenie koncentracji energii w celu pokrycia potrzeb pokarmowych wynikających ze wzrostu płodu, a także rozpoczynającej się produkcji siary. W związku z tym należy pamiętać, aby:
• zwiększyć zawartość białka i energii w dawce pokarmowej poprzez wprowadzenie mieszanki treściwej oraz zwiększenie udziału kiszonki z kukurydzy (w żywieniu krów o wysokiej wydajności jest to podstawowa pasza objętościowa),
• maksymalna dawka pasz treściwych w ostatnim tygodniu zasuszenia nie powinna przekraczać około 0,5% masy ciała (około 3 — 4 kg/szt./dzień),
• minimalizować stres — karygodnym błędem jest wiązanie krów w tym okresie (szczególnie pierwiastek oraz krów z obór wolnostanowiskowych),
• maksymalizować pobranie suchej masy poprzez wprowadzenie do dawki pasz charakteryzujących się wysoką smakowitością,
• żywić do woli (brak niewyjadów oznacza niewłaściwe żywienie),
• wycofać z dawki słomę,
• stosować przez cały okres przejściowy dodatek około 2-2,5 kg siana — pamiętajmy krowa musi przeżuwać,
• w sytuacji żywienia „tradycyjnego” zawsze jako pierwszą podawać paszę objętościową,
• regularnie kontrolować sprawność poideł,
• w sytuacji krów będących w zbyt dobrej kondycji wprowadzić na okres 2 tygodni przed wycieleniem i 2 tygodni po wycieleniu dodatek glikolu propylenowego, śrutę kukurydzianą oraz niacynę, • w przypadku obór wolnostanowiskowych zwrócić uwagę na to, czy wszystkie krowy mają jednakową szansę dotarcia do stołu paszowego (pierwiastki, wieloródki).

MODR, Dixon
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy