Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X
Dzisiaj jest 26 lipca 2017 | Imieniny: Anny, Mirosławy, Grażyny
HEAD

Aktualności

Jak ma wyglądać ubój zwierząt - ustawa

2017-07-04

Projekt nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt zakłada uproszczony tryb uzyskiwania kwalifikacji w przypadku osób zainteresowanych ubojem zwierząt w gospodarstwie - polegający na udziale w szkoleniu organizowanym przez powiatowego lekarza weterynarii bez obowiązku zdawania egzaminu i odbywania praktyki w rzeźni.Jak dowiedziała się Krajowa Rada Izb Rolniczych, MRiRW przygotowuje zmianę przepisów dotyczących kwalifikacji osób dokonujących uboju zwierząt w gospodarstwie na potrzeby własne.

Odpowiadając na wniosek KRIR, MRiRW poinformowało:„Obecnie trwają prace legislacyjne nad projektem ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt, który ma na celu wprowadzenie do krajowego porządku prawnego przepisów rozporządzenia Rady (WE) nr 1099/2009 w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania (Dz. Urz. UE L 303 z 18.11.2009 r., str. 1). Przedmiotowy projekt jest przygotowywany do przedłożenia do rozpatrzenia przez Komitet Rady Ministrów. Zgodnie z tym projektem przewiduje się zmianę przepisów w zakresie wymagań dotyczących kwalifikacji osób dokonujących uboju zwierząt w gospodarstwie na potrzeby własne. Zakłada się, że bezpłatne szkolenia osób zainteresowanych ubojem zwierząt na potrzeby własne będą organizowane przez powiatowych lekarzy weterynarii.

Projekt ustawy zakłada uproszczony tryb uzyskiwania kwalifikacji w przypadku osób zainteresowanych ubojem zwierząt w gospodarstwie polegający na udziale w szkoleniu organizowanym przez powiatowego lekarza weterynarii bez obowiązku zdawania egzaminu i odbywania praktyki w rzeźni. Jednocześnie zostaną uchylone obowiązujące obecnie przepisy rozporządzenia w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt, w tym obowiązek zawodowego wykształcenia oraz odbycia praktyki na stanowisku ubojowym. Zgodnie z art. 10 rozporządzenia nr 1099/2009 (własna konsumpcja domowa) zwierzęta inne niż drób, króliki i zające mogą być uśmiercone przez właściciela zwierzęcia lub inną osobę działającą na jego odpowiedzialność i pod jego nadzorem. Uśmiercanie i działania z nim związane muszą być przeprowadzane przez osoby posiadające odpowiedni poziom kwalifikacji co powinno zagwarantować wykonanie tych czynności w sposób nie powodujący u zwierząt niepotrzebnego niepokoju lub cierpienia.W opinii Ministerstwa Spraw Zagranicznych do projektowanej ustawy zaproponowane w niej rozwiązanie spełnia warunki wymagane tym rozporządzeniem.

Ostateczne rozstrzygnięcia dotyczące kwalifikacji osób dokonujących uboju zwierząt kopytnych poza rzeźną na własne potrzeby gospodarstwa zapadną podczas prac legislacyjnych nad projektem ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt i będą mogły być stosowane dopiero z dniem jej wejścia w życie po zakończeniu prac legislacyjnych, tj. po uchwaleniu ustawy przez Parlament, podpisaniu przez Prezydenta RP i ogłoszeniu w Dzienniku Ustaw."Obecnie ubój gospodarczy odbywa się na podstawie ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2013 r. poz. 856, z późn. zm.) oraz rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 września 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt (Dz. U. Nr 205, poz. 2102, z późn. zm.). Ubój zwierząt kopytnych poza rzeźnią, w tym ubój na potrzeby własne, powinien być dokonywany tylko po uprzednim ich pozbawieniu świadomości przez przyuczonego ubojowca. tj. osobę która ukończyła 18 lat, ma wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe oraz odbyła praktykę na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3 - letni staż pracy na stanowisku ubojowym - informuje MRiRW.

LODR, Dixon
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy