Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X
Dzisiaj jest 28 kwietnia 2017 | Imieniny: Pawła, Walerii, Ludwika
HEAD

Aktualności

Siew jarych - ważne informacje

2017-04-04

W poszczególnych regionach kraju siewy kukurydzy przeprowadza się od połowy kwietnia do pierwszej dekady maja. W praktyce i w gospodarstwach o znacznym udziale kukurydzy w płodozmianie siewy kukurydzy zaczynają się już w pierwszych dniach kwietnia. Najwcześniej siejemy kukurydzę w pasie południowo-zachodniej Polski, przechodząc w miarę wzrostu temperatury w regiony najchłodniejsze północno-wschodniej Polski. Na większości obszaru Polski najoptymalniejszym terminem siewu kukurydzy jest II i III dekada kwietnia. Siew kukurydzy w tym okresie w pełni gwarantuje uzyskanie wysokich plonów i osiągnięcie dojrzałości technologicznej przy niskiej wilgotności ziarna.

Bobik

Bobik należy siać możliwie najwcześniej, kiedy tylko stan gleby na to pozwoli. Im wcześniej wysiane będą nasiona, tym lepiej roślina będzie ukorzeniona, lepiej zawiąże strąki i równomierniej dojrzeje. Krótkotrwałe przymrozki (do -9 oC) są dobrze znoszone przez młode rośliny. Na glebach średnio zasobnych w składniki pokarmowe i dobrze uwilgotnionych, optymalne zagęszczenie roślin powinno wynosić 50-70 roślin/m2, a norma wysiewu nasion mieści się w 220-300 kg nasion na ha. Bobik najlepiej wysiewać siewnikiem z redlicami talerzowymi lub specjalnymi do siewu głębokiego. Jeśli zastosowane będą redlice do siewu głębokiego uprawę przedsiewną można uprościć do kultywatorowania. Najwłaściwsza rozstawa rzędów to 20-30 cm. Głębokość umieszczenia nasion w glebie powinna wynosić 8-10 cm. Przed siewem nasiona powinny być zaprawione.

Łubiny

Do siewu należy używać nasion nieuszkodzonych i zdrowych, o dużej zdolności kiełkowania. Przed siewem nasiona należy zaprawić zaprawą grzybobójczą lub owado- i grzybobójczą. W zaopatrzeniu roślin w azot (N) bardzo ważną rolę odgrywa zaprawianie ich nasion szczepionką kultur rhizobiowych. Początek współżycia bakterii z tymi gatunkami rozpoczyna się w fazie 2–3 liści, a szczyt intensywnego wiązania azotu przypada na początek kwitnienia roślin. Łubin należy wysiewać jak wiosną najwcześniej, najlepiej, o ile pozwolą na to warunki pogodowe, w drugiej połowie marca, tzn. na nasiona między 20 marca a 5 kwietnia, a w uprawie na zielonkę po 15 kwietnia. Wczesny wysiew nasion daje właściwy przebieg procesu jarowizacji (niskie temperatury), a znaczny zapas wody w glebie w tym okresie sprzyja równomiernym wschodom roślin. Odmiany termoneutralne nie wymagają jarowizacji, szybciej się rozwijają, wcześniej dojrzewają, a przy opóźnionych siewach nie wytwarzają zbyt dużej masy organów wegetatywnych kosztem organów generatywnych. Ich uprawa wskazana jest w rejonach o krótszym okresie wegetacji. Łubin biały należy wysiewać w zagęszczeniu 60-80 kiełkujących nasion na 1 m2 , łubin wąskolistny i żółty – odmiany tradycyjne 90-100, a samokończące 100-120 kiełkujących nasion na 1 m2 (tj. 130-160 kg/ha). Odmiany samokończące w czasie wegetacji nie wytwarzają pędów bocznych, dlatego zalecana jest większa gęstość siewu. Na glebach lepszych należy stosować mniejszą, a na słabszych większą ilość wysiewu. Przy zbyt dużej obsadzie roślin może następować ich wyleganie, a zbyt mała obsada sprzyja zachwaszczeniu i silniejszemu rozgałęzianiu się roślin. Może powodować to przedłużenie wegetacji i utrudnienie zbioru. Nasiona należy wysiewać na głębokość 3-4 cm, rozstawa siewu 20-25 cm, ale dobre wyniki uzyskuje się stosując rozstawę zbożową tzn. 12,5 cm.

Groch siewny i pastewny

Siew nasion grochu należy wykonać możliwie najwcześniej, zaraz po obeschnięciu gleby po zimie (nawet druga połowa marca). Wcześniejszy siew powoduje, że kiełkowanie nasion przypada na niższe temperatury, które zapewniają właściwy przebieg jarowizacji, w wyniku której rośliny wcześnie i obficie kwitną, równomierniej dojrzewają. Wczesny termin siewu to warunek uzyskania wysokiego plonu nasion. Bezpośrednio przed siewem nasiona należy zaprawić Nitraginą grochową (szczepionką bakteryjną). Korzystny wpływ Nitraginy na plonowanie grochu obserwuje się na polach, na których groch dotychczas nie był uprawiany lub gdy przerwa w uprawie była dłuższa niż 4-5 lat. Zabieg zaprawiania Nitraginą należy wykonać w pomieszczeniach bez dostępu światła słonecznego, tuż przed siewem nasion. Nasiona grochu przeznaczone do siewu powinny charakteryzować się wysoką zdolnością kiełkowania i dobrą zdrowotnością. W przypadku odmian długo łodygowych zaleca się obsadę 80-100 roślin/m2, a przy odmianach krótko łodygowych i wąsolistnych 120-125 roślin/m2 na głębokość ok. 6-7 cm.

Soja

Wysiewamy ją w glebę ogrzaną do temperatury powyżej 8 oC. Fenologicznymi wskaźnikami terminu siewu soi jest okres kwitnienia klonu zwyczajnego i koniec kwitnienia wiśni. Wypada to w okresie od 20 kwietnia do 5 maja, w zależności od rejonu uprawy. Z prowadzonych doświadczeń i praktyki rolniczej wynika, że optymalna obsada wynosi od 50 do 80 roślin/m2 i przy takiej obsadzie nasze odmiany najlepiej plonują. Pamiętając o tym, w zależności od masy 1000 nasion, wysiewamy od 150-200 kg nasion na hektar, co daje zagęszczenie 80-100 nasion/m2. W optymalnych warunkach glebowych należy stosować rozstaw rzędów 20-25 cm, a gdy wysiew jest nieco zwiększony, można go zmniejszyć do 15 cm. Głębokość siewu to 3-4 cm, głębszy siew jest niekorzystny. Nasiona oczywiście muszą zostać wcześniej zaprawione zaprawą fungicydową. Na plon nasion korzystnie wpływa ich szczepienie Nitraginą, która zawiera bakterie Bradyrhizobium japonicum, rzadko występujące w naszych glebach. Przeprowadza się je na 2-3 dni przed siewem, a najlepiej bezpośrednio przed siewem.

Więcej znajdziesz na: http://www.procam.pl/posts/show/id/AFld/SIEW
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy