Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X
Dzisiaj jest 27 czerwca 2017 | Imieniny: Władysława, Maryli, Władysławy
HEAD

Aktualności

Sprzedajemy więcej, dostajemy mniej

2017-03-27

Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prof. Andrzej Kowalski tłumaczy, jak globalizacja zmienia polskie rolnictwo. Musi być ono coraz bardziej efektywne. Co z tempem wzrostu eksportu żywności?

Polskie rolnictwo jest coraz bardziej zależne od konkurencji międzynarodowej. Zmiany klimatu wiążą się ze zmianą profilów produkcji, narasta deficyt wody, znacznie wzmocniła się konkurencyjność w produkcji żywności ze strony krajów, które wcześniej były jej importerami.

Dodatkowo bardzo problematyczne są planowane porozumienia handlowe np. UE- Kanada czy UE - USA. W wielu krajach, mimo niewątpliwej liberalizacji w handlu żywnością, narasta protekcjonizm.
Jak tłumaczy Kowalski, przyśpieszenie procesów społecznych i ekonomicznych jest związane z postępującym procesem globalizacji. "Globalizacja oznacza rosnącą współzależność państw, gospodarek i poszczególnych obywateli. Jedną z głównych konsekwencji globalizacji jest wzrost konkurencji międzynarodowej. Dotyczy to także Polski, która jest uczestnikiem Wspólnej Polityki Rolnej" - podkreśla.

Wspólna Polityka Rolna stoi wobec szeregu wyzwań m.in. jak zachować rolnictwo w Europie. Konkurencja rośnie, a ceny żywności podlegają znaczącym wahaniom. Od kilku lat tj. od globalnego kryzysu finansowego w 2007/08 r. ceny żywności zaczęły się zmniejszać. W budżetach rodzinnych wydatki na żywność stanowią 40%.

"Jeszcze kilka lat temu tzw. kraje biedne rozwijały się relatywnie szybko, było tam zapotrzebowanie na żywność" - mówi Kowalski. Obecnie zmalał popyt na żywność i zmniejszyły się możliwości eksportowe.
Dyrektor ERGiŻ zwraca uwagę na Indie, gdzie produkcja mleka wzrosła o 25%, co oznacza, że o tyle zmniejszyło się zapotrzebowanie na import tego produktu. Takie kraje zaczynają dodatkowo same eksportować żywność, bo często jest to jedyny produkt, który można wywieźć za zagranicę w zamian za pozyskanie np. zasobów energii.

Kowalski wskazuje, że Polska wywozi 80% sprzedawanej za granicę żywności do Unii Europejskiej. Ta jest nasycona produktami rolnymi. Dynamika eksportu w ubiegłym roku znacznie się obniżyła. Mimo otwarcia różnych rynków, wywóz produktów do UE nie spada. Eksportowanie produktów do krajów azjatyckich czy afrykańskich jest bardziej kosztowne.

Dlaczego więc tempo wzrostu eksportu żywności zmalało? "Jest to sprawa poziomu cen, sprzedajemy więcej, ale dostajemy za produkty mniej pieniędzy" - twierdzi Kowalski. Dodaje, że niektóre państwa stosują "czarny" PR , co także ma wpływ na postrzeganie polskiej żywności. Niestety zdarzają się, na szczęście niezbyt częste, przypadki fałszowania eksportowanej żywności, najczęściej przez nieuczciwych pośredników.

Dochody rolników w ostatnich dwóch latach obniżały się. Można je zdaniem Kowalskiego zwiększyć poprzez poprawę efektywności produkcji rolnej. Konieczne jest zmniejszenie kosztów produkcji poprzez zwiększenie skali produkcji w gospodarstwach towarowych.

Kowalski uważa, że małe gospodarstwa należałoby wspomagać z innych funduszy niż środki na rolnictwo. "Czy nie czas oddzielić politykę społeczną od ekonomicznej i zupełnie inaczej traktować małe gospodarstwa rolne niż duże?" - podsumowuje.

MW, pb.pl
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy