W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2019 | Imieniny: Bernarda, Sobiesława, Samuela
HEAD

Aktualności

Zakwaszone gleby - jak sprawdzić?

2014-07-30

Odczyn gleby decyduje o wielkości i jakości plonów uzyskiwanych w gospodarstwie, dlatego wiedza na temat roli odczynu oraz wymagań uprawnych roślin związanych z pH jest niezbędna dla prawidłowej produkcji. Okres pożniwny to doskonały czas, aby pobrać próbkę gleby i sprawdzić jej odczyn.


Zakwaszone gleby powodują liczne, negatywne skutki. Zmniejsza się przyswajalność składników pokarmowych roślin, głównie fosforu, magnezu i molibdenu. Zwiększa się ruchliwość składników, poprzez ubytek próchnicy, jak gliny oraz metale ciężkie, które są niebezpieczne w większych ilościach. W końcu dochodzi do zahamowania wzrostu systemu korzeniowego i roślina ma utrudnione bądź uniemożliwione pobieranie składników.

Na roślinach możemy zaobserwować objawy wskazujące na zakwaszenie gleby. Do typowych oznak należy przebarwienie, przerzedzenie roślin, słaby wzrost. Na glebie silnie zakwaszonej rośnie szczaw, skrzyp, bratek - występowanie tych roślin sygnalizują nas o złym stanie gleby.

Zwiększone zakwaszenie w szczególności zagraża pszenicy ozimej i jarej, kukurydzy, rzepakowi, gorczycy, burakom cukrowym i pastewnym - optymalne pH dla tej grupy wynosi 6,0-7,5. Rośliny mniej wrażliwe na zakwaszenie to: żyto, owiec, ziemniaki, brukiew, marchew, len, słonecznik, groch - pH od 5,0-6,5. Mało wrażliwe są natomiast: gryka, łubin żółty, seradela, tytoń, rzodkiew, czarna rzepa oraz rabarbar - pH poniżej 5,0.

Jak pobrać próbki do analizy chemicznej? Podstawowym narzędziem wykorzystywanym do tego zabiegu jest laska glebowa. Zamiast niej możemy również użyć tzw. szpadla - próbkę ziemi zebrać z warstwy odsłoniętej do głębokości ok. 25 cm. Powierzchnia, z jakiej pobieramy próbkę nie może być większa niż 4 ha, jeżeli nasze pole jest rozleglejsze, należy podzielić je na kilka "kwater". Jeżeli gleba nie jest wyrównana, również należy pobrać osobne próbki. Na powierzchni wydzielonej do badania zaleca się 20-25 ukłuć laską. Laskę wbijamy na głębokość warstwy ornej - ok. 20 cm. Następnie glebę z laski przesypujemy do plastikowego wiadra, gdzie dokładnie ją mieszamy i odsypujemy do kartonika lub woreczka foliowego. Masa próbki powinna wynosić ok. 0,5 kg. Przygotowaną glebę odpowiednio oznaczamy i dostarczamy do analizy w laboratorium. Badania te wykonujemy nie rzadziej niż co 4-6 lat.

Źródło: ŚODR

Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy