W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 16 października 2019 | Imieniny: Gawła, Florentyny, Grzegorza
HEAD

Aktualności

Rośliny strączkowe, a produkcyjność gleby

2016-03-23

Od lat można zaobserwować w Polsce degradację gleb. Jest to skutek nieprzestrzegania podstawowych procesów technologicznych w uprawie roślin, jak również warunków klimatycznych. Co zatem zrobić aby zwiększyć produkcyjność gleb?

Okazuje się, że zbawienna dla gleby może być uprawa roślin strączkowych.

Są one idealnym źródłem białka. Jako jedyne spośród roślin rolniczych gromadzą najwyższe ilości białka. Ponadto poprawiają bilans azotu w glebie poprzez symbiozę z bakteriami brodawkowymi, które wiążą wolny azot z powietrza. Wzbogacają glebę w substancję organiczną i składniki pokarmowe za sprawą resztek pożniwnych.

Na jakich glebach siać poszczególne odmiany?

Na glebach ciężkich i średnich dobrze uwilgotnionych najlepiej sprawdza się bobik. Groch, soję i łubin wąskolistny uprawiamy natomiast na glebach średnich. Na słabych glebach wysiewa się łubin żółty i seradelę.

Można również stosować mieszanki, które również korzystnie wpłyną na żyzność gleby. Popularne i sprawdzone mieszanki to:

- jęczmień jary + groch,

- pszenżyto jare + łubin wąskolistny,

- owies + peluszka

Ujemną stroną uprawy w mieszankach jest jednak i tak bardzo ograniczony dobór herbicydów oraz to, że nasiona można wykorzystać głównie na paszę we własnym gospodarstwie.

Pamiętajmy, że rośliny strączkowe powinno wysiewać się jak najwcześniej. Połowa marca jest już idealną porą na siew tych roślin, więc nie warto zwlekać.



Agnes

Źródło: gospodarz.pl, wodr.poznan.pl
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy