W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 19 września 2018 | Imieniny: Januarego, Konstancji, Teodora
HEAD

Aktualności

Chleb jest dobry!

2015-10-20

Pieczywo jest jednym z podstawowych składników codziennej diety człowieka. W polskiej tradycji chleb nie służy jedynie do zaspokajania głodu, ma także duże znaczenie kulturowe. Najważniejsze argumenty za spożywaniem pieczywa prezentuje strona chlebdobry.pl. Czego Polacy nie wiedzą o chlebie?

Jak podkreśla dr inż. Anna Wojtasik, u podstawy piramidy żywienia leży pieczywo, dostarczające energii, białka roślinnego, składników mineralnych, błonnika i witaminy z grupy B. Podczas fermentacji zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Zwiększa się również zawartość kwasu foliowego.

Wiele osób rezygnuje ze spożywania chleba w nadziei, że wpłynie to na utratę wagi. Ekspert zaznacza jednak, że w racjonalnych ilościach pieczywo powinno znaleźć się w codziennej diecie, szczególnie podczas śniadań. Zresztą wyeliminowanie chleba z diety może wręcz utrudnić proces odchudzania. Chodzi o zawartość błonnika, którego najwięcej znajdziemy w razowym chlebie. Kanapki z tego pieczywa to znakomita dawka energii, która chroni przed podjadaniem niezdrowych przekąsek w ciągu dnia.

Strona chlebdobry.pl przedstawia rzetelną wiedzę na temat pieczywa. Odsyła nas także do ciekawych przepisów oraz sondy, którą wraz z 11-letnim Adasiem przeprowadził wśród warszawiaków Grzegorz Łapanowski. Jak jest wiedza Polaków o chlebie, diecie, zdrowiu i odżywianiu się?

Grzegorz Łapanowski realizuje od niedawna projekt, który jest spełnieniem jego marzeń. Ma on na celu poprawić jakość odżywiania dzieci w szkołach i przedszkolach. W ramach "Szkoły na widelcu" prowadzone są działania edukacyjne, budowana jest wiedza i świadomość na temat zdrowego jedzenia.

"Chcę by jedzenie było lepsze. Na co dzień świeże, sezonowe i lokalne, tradycyjne i nowoczesne za razem, możliwe ekologiczne, choć nie lubię tego słowa. Zdrowe i pyszne. W końcu nie ma nic piękniejszego, niż dzielenie się z bliskimi tym co najlepsze- to właśnie nadaje życiu pełnię smaku."-podkreśla Łapanowski.

źródła: chlebdobry.pl, wikipedia, grzegorzlapanowski.pl
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy