W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 16 października 2019 | Imieniny: Gawła, Florentyny, Grzegorza
HEAD

Aktualności

Zabójcza pszenica?

2014-06-30

Kardiolog William Davis w swojej książce "Pszeniczny brzuch" podnosi alarm - spożywanie pszenicy jest niezwykle szkodliwe i dla wielu osób stanowi źródło poważnych schorzeń przewlekłych. Davis uważa, że dieta oparta na zbożach skazuje ludzi na choroby oraz wymusza korzystanie z lekarstw. Czy ma racje?

Na korzyść autora książki "Pszeniczny brzuch" świadczy jego wieloletnia praktyka medyczna. To nie kolejny celebryta prawiący morały, lecz lekarz kardiolog, który przez lata zbierał materiały na temat pszenicy w diecie, nie tylko z medycznej literatury ale także badań i publikacji na temat genetyki rolniczej. Doszedł on do wniosku, że w ciągu 50 lat naukowcy zamienili pszenicę w zupełnie nowy produkt hybrydowy nie mający nic wspólnego z pierwowzorem. W latach 60-tych w Stanach Zjednoczonych stwierdzono, że należy uchronić się przed przeludnieniem i głodem na świecie - zaczęto inwestować w badania mające na celu znalezienie sposobu na ulepszanie roślin i zwiększanie plonów. Wynikiem są dziesięciokrotnie wyższe plony z hektara niż 100 lat temu. Niestety, nie ma nic za darmo - w wyniku modyfikacji pszenica to tak naprawdę zupełnie nowa roślina ze starą nazwą.

Tom Naughton, autor filmu "Grubi, nie głupsi" przeprowadził wywiad z Davis?em, który tak opowiada o początkach swoich obserwacji:
"Wszystko zaczęło się kilkanaście lat temu. Zalecałem wtedy swoim pacjentom całkowite wyeliminowanie z diety pszenicy. Robiłem to zgodnie z prostą logiką: skoro pokarmy z pszenicą podnoszą poziom cukru we krwi bardziej niż każda inna żywność, w tym biały cukier, to zaprzestanie spożywania pszenicy powinno stężenie cukru we krwi obniżać. Po trzech miesiącach wracali do mnie z niższym poziomem glukozy we krwi na czczo oraz niższym stężeniem hemoglobiny A1c, która odzwierciedla poziom cukru z ostatnich 60 dni. Niektórzy "cukrzycy" stawali się "nie-cukrzykami" - relacjonuje.

W wyniku zaprzestania spożywania pszenicy pacjenci doktora Davisa zaobserwowali u siebie znaczącą poprawę zdrowia - ustępowały u nich bóle stawów, cofał się artretyzm, znikały wysypki i przewlekłe infekcje zatok, ustępowała opuchlizna nóg, złagodzone zostały objawy choroby refluksowej przełyku - ogólny stan zdrowa był dużo lepszy po odrzuceniu pszenicy.

Czy rzeczywiście pszenica jest tak zmodyfikowana, że zagraża naszemu zdrowiu? Czy dotyczy to również polskiego zboża? Wielu Polaków postanowiło wycofać pszenicę ze swojego jadłospisu i piszą w Internecie o pozytywnych skutkach tego kroku. Trudno będzie ich przekonać, aby powrócili do starych nawyków żywieniowych.

Źródło: Nowa Debata
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy