W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 16 października 2019 | Imieniny: Gawła, Florentyny, Grzegorza
HEAD

Aktualności

Nadchodzą trudne lata dla producentów cukru?

2014-06-24

Od kilku miesięcy sytuacja producentów cukru nie przedstawia się zbyt pozytywnie. Nadpodaż cukru na rynku oraz ograniczenia w eksporcie to tylko niektóre czynniki które przyczyniają się do kiepskiego położenia tej branży. A następne lata przyniosą jedynie kolejne utrudnienia...

Unia Europejska w dość restrykcyjny sposób kontroluje swój rynek cukru. Produkcja ma ustalony limit - dla Polski wynosi on 1,4 mln a wszelkie nadwyżki nie możemy przeznaczyć na krajową konsumpcję. Polska może jedynie skierować dodatkowe tony cukru do produkcji na następny sezon bądź wyeksportować do krajów trzecich. Jeśli chodzi o eksport utrudniają go również regulacje wynikające z umów międzynarodowych. W rezultacie Unia Europejska wywozi mniej cukru w porównaniu do możliwości produkcyjnych.

Stale utrzymująca się nadpodaż cukru przy stabilnym popycie powoduje, że producenci cukru tracą coraz więcej. Na razie konkurują głównie z cukrem trzcinowym, importowanym do Polski przede wszystkim z krajów pozaunijnych jak Brazylia, Suazi, Zambii, Kuba ale również z europejskich - głównie z Francji i Wielkiej Brytanii.

Od 30 września 2017 znikną dotychczasowe regulacje branży czyniąc ją wolnorynkową. Będzie to miało swoje plusy i minusy jednak producenci najbardziej obawiają się konkurencji z innych krajów Unii Europejskiej. Dla polskich plantatorów buraków cukrowych wyzwaniem będzie ograniczenie kosztów uprawy. Głównymi konkurentami są plantatorzy z Francji, Holandii i Niemiec gdzie warunki atmosferyczne, glebowe oraz geograficzne wpływają na obniżenie wkładu pieniężnego jaki należy wnieść w uprawę.

Pozostaje pytanie, czy konsumenci w Polsce chętniej będą sięgali np. po tańszy cukier z Francji czy też dopłacą do rodzimej produkcji? A może jednak uda się wyznaczyć konkurencyjne ceny i wygrać ze sprowadzanymi produktami? Przekonamy się za parę lat. Na razie producenci muszą zmagać się z rosnącym spożyciem cukru trzcinowego, promowanego jako zdrowszy i mniej kaloryczny, przez co jest coraz chętniej kupowany, pomimo wyższej ceny.

Oprac. Demeter MG, źródło: Newseria Biznes
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy