Aktualności
Rolnicy rezygnują z pługa
2014-06-18
Ponoć najlepsze rozwiązania, to proste rozwiązana. Dlatego rolnicy szukając alternatywnych metod swojej pracy skłaniają się coraz częściej ku uprawie pasowej. Czy rzeczywiście jest to dobre wyjście i na czym ono polega?
Uproszczone, bezorkowe systemy uprawy roli stosuje się głównie z powodu zwiększonej efektywności oraz w celu ograniczenia wpływu niekorzystnych warunków na uprawę. Na czym polega uprawa pasowa? Gleba spulchniana jest pasowo, jesienią bądź wiosną, aplikowane są także nawozy mineralne lub organiczne. Siew wykonuje się pośrodku każdego, uprawionego pasa. Natomiast gleba międzyrzędami pozostaje nienaruszona. Maszyny do pasowej uprawy roli posiadają zazwyczaj "ząb" do spulchniania gleby oraz parę talerzy, którze ułatwiają formowania pasów (patrz wideo). Bezpośrednio z zębem może być podawana dawka nawozów, umieszczanych głębiej w ziemi, co zwiększa ich efektywność.
Technologia pasowej uprawy roli narodziła się w Stanach Zjednoczonych (nazwana strip tillage), jednakże obecnie jest stosowana w wielu państwach np. we Francji a także badana, w celu ulepszenia. Metoda ta pasuje przede wszystkim do uprawy kukurydzy, bawełny, soi ale również słonecznika czy buraków cukrowych i rzepaku.
Pierwsze badania w Polsce wykazały, że pasowa uprawa roli osiąga plony zbliżone do tradycyjnej uprawy płużnej. Poza tym uprawa strip tillage uwalnia mniej dwutlenku węgla do atmosfery (nawet o 80%) oraz powoduje, że poziom materii organicznej jest wyższy niż w przypadku tradycyjnych metod uprawy. Zwiększa ona również ilość wody dostępnej dla roślin w okresie wegetacji poprzez ograniczenie jej parowania.
Pasowa uprawa gleby na razie jest ostrożnie traktowana przez rolników, jednakże ma już grono swoich zwolenników. Zapewne liczne zalety tej metody skłaniają do przemyślenia, czy tradycyjna orka rzeczywiście jest najlepsza.
Oprac. Demeter MG, źródła: ABCrolnictwa
Pogoda Warszawa z serwisu
Paliwa
Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł
SKUPY
Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina
Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica
Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto
Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t