W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 19 stycznia 2020 | Imieniny: Henryka, Mariusza, Erwina

Aktualności

Higiena racic - dlaczego warto o nią dbać?

2015-01-23

Od 1970 r. odsetek krów mlecznych ubijanych ze względu na choroby racic gwałtownie rośnie. Choroby racic i kończyn są trzecią najczęstszą przyczyną strat w gospodarstwach mlecznych. Jak im przeciwdziałać?

Kulawizny spowodowane schorzeniami racic można podzielić na niezakaźne choroby racic i następcze choroby zakaźne racic. Klasyczne choroby niezakaźne to ochwat, modzel, wrzód podeszwy (tzw. Zespół Rusterholza), zmiany w obrębie ściany, choroba linii białej, podwójna podeszwa, owrzodzenian górnej partii podeszwy oraz pęknięcia ściany. Przyczyn tych chorób należ technicznych obory. Następcze choroby zakaźne racic to gnicie rogu, zapalenie skóry przestrzeni międzypalcowych oraz zapalenie skóry palców. Ponieważ choroby te wynikają z oddziaływania określonych czynników oraz pozostają w związku z niedoborem odporności i z konsekwentne utrzymywanie higieny racic.

Higiena racic to nie jedyny warunek utrzymania odpowiedniego poziomu zdrowia racic. Inne kwestie, jak odżywianie, zapas wody, technologia stosowana w miejscu pobytu zwierząt, ogólny stan zdrowia, klimat obory, przycinanie racic, uwarunkowania genetyczne oraz poziom higieny w oborze, również mają zasadnicze znaczenie dla skuteczności działań profilaktycznych. Dlatego też zawsze niezbędne jest stosowanie podejścia całościowego

Gnicie rogu i zapalenie skóry palcówsą powodowane głównie przez wilgotność, warunki beztlenowe wywoływane przyleganiem obornika oraz silnym oddziaływaniem drobnoustrojów. Dlatego też powyższe przyczyny będą leżeć w centrum działań na rzecz higieny racic. Przede wszystkim należy ograniczyć do minimum przyleganie obornika poprzez utrzymywanie czystości w obszarach wolnostanowiskowych. W związku z tym, niezależnie od posadzki, w oborze powinien być zawsze zainstalowany zgarniacz obornika. Istnieje wiele rodzajów zgarniaczy, np. urządzenia przenośne i mocowane na stałe. Jeżeli mamy do czynienia z systemem zainstalowanym na stałe, czas przeznaczony na czyszczenie powinien odpowiadać długości obszaru wymagającego czyszczenia. Czyszczenie powierzchni należy zazwyczaj zapewniać w odstępach dwugodzinnych. Jeżeli będące w użytku systemy zgarniające są stare i nie uwzględniają częstotliwości czyszczenia co dwie godziny, należy dodatkowo korzystać z urządzeń przenośnych.

W tym kontekście szczególnej uwagi wymaga również przestrzeń za boksem. Krowy często stoją przednimi nogami w boksie, a tylnymi bezpośrednio za boksem. W efekcie nagromadzenie obornika jest tu bardzo wysokie, a co za tym idzie - istnieje znaczne ryzyko jego przylegania do racic. Dlatego też obornik z tych miejsc należy usuwać nie rzadziej niż dwa razy dziennie. Przejścia na powierzchniach nieobjętych działaniem zgarniacza również wymagają czyszczenia kilka razy dziennie. W przypadku braku innych opcji prace należy wykonywać ręcznie. Dla uzyskania pożądanego rezultatu niezmiernie ważna jest również budowa zgarniacza. Ogólnie preferuje się zgarniacze zabudowane niż zgarniacze z dwoma składającymi się łapami. Zgarniacze zabudowane przemieszczają się w oborniku w taki sposób, że krowa ma możliwość przejścia nad obornikiem, a nie przez niego. Ogranicza to maksymalnie przyleganie obornika do racic. Obok instalacji urządzeń zgarniacza należy również zatroszczyć się o kanały gnojowe, do których wpada obornik.

Ważne informacje, o których powinniśmy pamiętać:
  • W prawidłowym usuwaniu obornika niezmiernie istotna jest powierzchnia posadzki. W przypadku nierówności lub nachyleń powierzeni w nowej oborze istnieje znaczne ryzyko, że zgarniacz nie usunie obornika.
  • Kolejnym istotnym elementem w zakresie higieny racic jest obniżenie poziomu wilgoci na racicy. Z jednej strony efekt ten można uzyskać poprzez utrzymywanie wysokiego poziomu czystości w obszarze wolnostanowiskowym. Klimat w oborze jest tu istotny, ponieważ dobra cyrkulacja powietrza umożliwia szybsze schnięcie posadzek, redukując poziom wilgotności.
  • Czas, przez który krowa leży w boksie wpływa znacząco na schnięcie racic. W kilku badaniach naukowych wykazano, że stosunek ilościowy krów do boksów powinien wynosić 1:1. W przeciwnym wypadku nastąpi spadek produkcji mleka oraz wzrost liczby komórek somatycznych
  • Tylko przy stosunku ilościowym krów do boksów wynoszącym 1:1 każda krowa ma możliwość położenia się w boksie, gdy tylko zechce. Wówczas krowa może decydować, kiedy chce ulżyć swoim narządom ruchu i położyć racice na suchej powierzchni. Jednak znaczenie dla akceptacji boksów ma nie tylko ich ilość, ale również atrakcyjność.
  • W celu wiązania wilgoci na racicach często używa się wapna. Należy jednak podchodzić do tego bardzo ostrożnie. Niejednokrotnie efektem stosowania wapna mogą być twarde beztlenowe warstwy na racicach. Warstwy te odpowiadają za powstawanie suchych i nieelastycznych przestrzeni między palcami. Ponadto wapno prowadzi do wysychania całej skóry. Dlatego też można w ten sposób szybko osiągnąć efekt odwrotny do zamierzonego.
  • Racice należy czyścić codziennie, dzięki czemu zgromadzone na nich zanieczyszczenia będą odchodzić z łatwością, warstwy beztlenowe nie zdążą powstać, a siedliska drobnoustrojów ulegną zniszczeniu. W zależności od poziomu zanieczyszczenia racic w gospodarstwie, pierwszym krokiem powinno być jednorazowe umycie myjką wysokociśnieniową. Kolejny proces to dezynfekcja, która ma sens tylko pod warunkiem uprzedniego wyczyszczenia racic. W przeciwnym wypadku roztwór dezynfekcyjny dociera tylko do powierzchni warstw obornika na racicach, a nie do drobnoustrojów znajdujących się bezpośrednio na powierzchni racicy. Proces dezynfekcji również może być wspomagany przez systemy automatyczne.

Oprac. Demeter MG, źródło: Ecolab
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy