W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 19 stycznia 2020 | Imieniny: Henryka, Mariusza, Erwina

Aktualności

Popularność drobiu będzie rosła

2015-01-09

Jak prognozuje Komisja Europejska, w ciągu najbliższych 10 lat produkcja drobiu będzie systematycznie rosła. Będziemy jedli więcej kurczaków, kaczek czy indyków za to mniej innych gatunków mięs, co z kolei nie jest dobrą wiadomością dla producentów wieprzowiny i wołowiny.

Drób ma być jedynym gatunkiem mięsa, którego spożycie oraz produkcja w Unii Europejskiej znacząco wzrośnie do 2024 roku w tempie ok. 0,7 procent rocznie. Jest to jednak spadek, w stosunku do tempa poprzednich 10 lat, kiedy co roku produkcja oraz spożycie rosły średnio o 1,7 procent. Największy wzrost zaobserwujemy właśnie w Polsce a także Rumunii i na Węgrzech, gdzie dynamika wzrostu produkcji ma utrzymać się na poziomie 1 proc. rocznie.

Zapotrzebowanie na mięso białe będzie rosło, co wpłynie również na wzrost produkcji - ma ona wzrosnąć za 10 lat do ok. 14 mln ton. Jak uważa Komisja Europejska produkcja oraz spożycie mają wzrosnąć o 7 procent. Według szacunków za 10 lat będziemy zjadać więcej indyków, kaczek oraz kurczaków a nawet gęsi i średnio spożyjemy ok. 22,8 kg mięsa drobiowego wobec 21,7 kg w 2014 roku. Udział drobiu w ogólnym spożyciu mięsa zwiększy się do 32 proc. w UE. Jeśli zaś chodzi o Polskę, szacuje się, iż na jedną osobę przypadnie 26,9 kg drobiu a udział tego mięsa w spożyciu wyniesie niemal 38 proc.

Również eksport z Unii Europejskiej drobiu będzie rósł, dzięki utrzymującemu się na wysokim poziomie popytowi. Zdaniem ekspertów, unijny eksport tego mięsa będzie głównie dotyczył elementów niższej jakości czyli np. skrzydełek, łapek, nóżek, które trudniej jest sprzedać w krajach członkowskich. Eksport drobiu do 2024 r. zwiększy się (o 24 proc.) do 1,6 mln ton. Odbiorcami tego mięsa będą kraje Bliskiego Wschodu, afrykańskie (głównie Ghany i Beninu) oraz azjatyckie (zwłaszcza Chin i Hongkongu). Utrzyma się wysoki popyt na drób ze strony Arabii Saudyjskiej.

Wzrost konsumpcji drobiu oraz utrzymująca się popularność tego gatunku mięsa to dobra informacja dla producentów, jednakże zła dla osób, które starają się, aby konsumenci zaczęli częściej sięgać po wołowinę czy wieprzowinę. Prawdopodobnie białe mięso zyskało na tym, iż modne jest dietetyczne oraz zdrowe odżywianie, a drób tak właśnie się kojarzy.

Oprac. Demeter MG, źródło: Rzeczpospolita, PAP
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy