W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 16 października 2019 | Imieniny: Gawła, Florentyny, Grzegorza
HEAD

Aktualności

Żywienie krów mlecznych w szczycie laktacji

2014-12-15

Na początku laktacji najważniejszym zadaniem hodowcy jest prawidłowe rozdojenie krowy po wycieleniu. Chcąc aby przyszła laktacja przebiegała prawidłowo - bez wystąpienia chorób metabolicznych - organizm krowy przygotowujemy do niej już w okresie okołoporodowym.

Na kilka tygodni przed wycieleniem następuje intensywny rozwój i przyrost masy płodu, natomiast 2 tygodnie przed wycieleniem zachodzą zmiany hormonalne, które powodują wzrost tkanki gruczołowej wymienia. Ze względu na to na 3 tygodnie przed wycieleniem do dawki pokarmowej należy stopniowo wprowadzać pasze treściwe (np. 0,5-1kg śruty jęczmiennej), później pasze wysokobiałkowe (np. 0,5-0,8kg śruty rzepakowej czy sojowej). Dodatek paszy treściwej powinien być dostosowany do spodziewanej wydajności po wycieleniu.

Pasze objętościowe powinny być bardzo dobrej jakości - możemy zwiększyć ilość zadawanej kiszonki z kukurydzy jednocześnie zmniejszając ilość mniej energetycznych pasz objętościowych w dawce. W ostatnim tygodniu przed wycieleniem, krowy wysokowydajne powinny już otrzymywać 4-5kg paszy treściwej. Skarmianie pasz treściwych stymuluje rozwój brodawek żwaczowych i właściwej flory bakteryjnej niezbędnej do prawidłowego przebiegu trawienia pokarmu na początku laktacji.

Odżywianie po wycieleniu
Po wycieleniu krowy największym problemem hodowcy jest zapewnienie takiego pokrycia potrzeb pokarmowych krów, aby występujący wtedy ujemny bilans energetyczny był jak najmniejszy. Nie należy nadmiernie powiększać ilości zadawanej paszy, której krowa nie jest w stanie pobrać, lecz zwiększyć w niej koncentrację składników pokarmowych (energia, białko i związki mineralno-witaminowe). Niedobór energii pokrywany jest z rezerw tłuszczowych ciała, zaś w przypadku niedoboru tłuszczu w organizmie białko przetwarzane jest na energię. Zalecana ocena kondycji krowy przy wycieleniu to 3,5 pkt w skali BSC, w granicach normy jest obniżenie kondycji o 1 punkt (50-60 kg masy ciała).

Wraz ze zwiększaniem wydajności mleka powinna wzrastać koncentracja i przyswajalność energii w dawce pokarmowej. Podstawową paszą objętościową powinna być bardzo dobrej jakości kiszonka z kukurydzy o zawartości około 35% suchej masy, uzupełniana sianokiszonką z traw lub w mieszance z motylkowatymi o zawartości 30-35% suchej masy. W okresie pastwiskowym zamiast sianokiszonki zielonka np. trawy z koniczyną, lub zielonka zadawana w oborze.

Krowa produkująca ponad 30 kg mleka powinna otrzymać 8-9 kg paszy treściwej w 3-4 odpasach (należy unikać zadawania pasz nadmiernie rozdrobnionych).

Pomocne preparaty
Coraz większe zastosowanie w żywieniu bydła mlecznego w szczycie laktacji mają preparaty umożliwiające dużą koncentrację energii i białka w dawce pokarmowej poprzez stymulacje procesów trawiennych w organizmach krów. Są to:
  • preparaty żywych kultur drożdży w ilości 5-10g/szt./dobę, umożliwiające większą żerność i lepszą strawność paszy poprzez rozwój bakterii rozkładających włókno,
  • chronione białko i aminokwasy (np. metionina, lizyna) oraz chroniony tłuszcz - uwalniane dopiero w trawieńcu i jelitach, co zapewnia ich lepsze wykorzystanie przez zwierzęta,
  • kwaśny węglan sodu lub tlenek magnezu, czyli substancje buforujące, stabilizujące fermentację w żwaczu i pozwalające utrzymać kwasowość treści żwacza na odpowiednim poziomie 6,2-6,8 pH,
  • glikol propylenowy, glicerol i propionian sodu lub wapnia - preparaty wpływające na przemiany energetyczne w organizmach krów poprzez wzrost koncentracji glukozy we krwi,
  • sprzężony kwas linolowy poprawiający bilans energetyczny i wydłużający okres szczytu laktacji,
  • niacyna - ogranicza nadmierne ubytki tłuszczu po porodzie, ogranicza oddawanie lipidów (tłuszcze ) z wątroby w okresie okołoporodowym,
  • chroniona cholina - mająca wpływ na wzrost zawartości tłuszczu w mleku i większą wydajność,
  • chelaty - zawierające składniki mineralne w połączeniach z aminokwasami, wpływające na przemiany białka u krów mlecznych (wytwarzanie białek kazeinowych oraz serwatkowych w mleku).
Źródło: MODR
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy