W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2018 | Imieniny: Bernarda, Sobiesława, Samuela
HEAD

Zwierzęta


...
Propozycje dla chodowców świń

Propozycje dla chodowców świń

Hodowla trzody chlewnej to jedna z tradycyjnych gałęzi polskiego rolnictwa. Jednak rosnąca konkurencja zagraniczna, korzystanie z przestarzałych technologii i metod produkcji oraz zagrożenie ASF sprawiają, że tucz trzody chlewnej jest często działalnością na granicy opłacalności.
Drób to nasz HIT

Drób to nasz HIT

Polska słynie z hodowli drobiu, w tym także kaczek i gęsi. Najwięcej gęsiny, bo aż 80 proc. produkuje się w woj. kujawsko-pomorskim. Ponad 90 proc. zasobów tego mięsa trafia jednak za granicę. Równie dużym uznaniem cieszy się rodzime mięso kacze.
Odbudowa produkcji trzody chlewnej w Polsce

Odbudowa produkcji trzody chlewnej w Polsce

Polski rynek trzody chlewnej stawia przed rolnikami wiele wyzwań – niestabilność cen, rosnąca konkurencja zagraniczna, brak środków na inwestycje oraz zagrożenie ASF. Rozwiązaniem dla hodowców jest profesjonalizacja produkcji przy zachowaniu ścisłej bioasekuracji.
Spadają ceny mleka

Spadają ceny mleka

Wczoraj odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 986 pkt. wobec 1038 pkt. na poprzedniej aukcji, przeprowadzonej 19 czerwca br. (spadek o 5,0%)
ASF ciągle mało znane

ASF ciągle mało znane

Trzyliterowy skrót ASF pojawia się często w doniesieniach medialnych na temat Afrykańskiego Pomoru Świń. Pochodzi on od angielskiej nazwy tej choroby - African Swine Fever. Z badań IMAS Agrii wynika co prawda, że większość Polaków słyszała o tej chorobie,
Optymizm na rynku brojlerów

Optymizm na rynku brojlerów

Polska od kilku lat jest niepokonanym liderem produkcji drobiu na terenie Unii Europejskiej. W 2017 r. wyprodukowaliśmy około 2,69 mln ton drobiu - z czego 1,12 mln ton zostało wyeksportowane. Analizy wskazują, że w tym roku możemy liczyć na powyżej 1,3 proc. wzrostu produkcji w kraju.
Przypomnienie o rozporządzeniu ws zabezpieczeń przed ASF

Przypomnienie o rozporządzeniu ws zabezpieczeń przed ASF

Rozporządzenie wprowadza dla posiadaczy świń w całym kraju m.in. następujące obowiązki, których celem jest ograniczenie ryzyka przeniesienia wirusa ASF do chlewni:prowadzenia rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń,
Sieci podpisują kontrakty z rolnikami na dostawy

Sieci podpisują kontrakty z rolnikami na dostawy

Carrefour Polska przywiązuje ogromną wagę do zdrowego odżywiania, starając się każdego dnia zapewnić w swojej ofercie świeże i smaczne warzywa i owoce. Nie bez znaczenia jest tutaj współpraca z rzetelnymi dostawcami, będącymi w stanie sprostać wysokim oczekiwaniom klientów Carrefour.
Hodowcy trzody liczą na rozwój

Hodowcy trzody liczą na rozwój

Polscy hodowcy trzody chlewnej wciąż próbują skuteczniej konkurować na europejskim i światowym rynku handlu mięsem wieprzowym. Według wstępnych danych od ubiegłego roku pogłowie trzody chlewnej w naszym kraju wzrosło o 7,1 proc. i liczyło 11 897,7 tys. sztuk.

Lepsze duże, czy mniejsze fermy?

Lepsze duże, czy mniejsze fermy?

Duże fermy są znacznie bardziej przyjazne dla środowiska naturalnego niż mniejsze gospodarstwa. Zaspokojenie obecnych potrzeb Polaków oraz utrzymanie wpływów eksportowych dla gospodarki na dzisiejszym poziomie bez dużych ferm musiałoby oznaczać znacząco większe korzystanie ze środowiska

...
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy