Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X
Dzisiaj jest 19 lutego 2018 | Imieniny: Arnolda, Konrada, Mansweta
HEAD

Rośliny


...
Akademia rolniczych porad

Akademia rolniczych porad

Bank BGŻ BNP Paribas już po raz trzeci organizuje spotkania z cyklu Agro Akademia, wychodząc w ten sposób do rolników z wiedzą przydatną w prowadzeniu gospodarstwa. Zaproszenie do udziału kierowane jest zarówno do dotychczasowych, jak i potencjalnych klientów Banku z branży agro.
Rolnictwo a stan Bałtyku

Rolnictwo a stan Bałtyku

Blisko połowa dopływających do Morza Bałtyckiego związków azotu i fosforu pochodzi ze źródeł rolniczych. Duża zawartość tych pierwiastków w wodzie powoduje zakwit glonów i sinic.
Zimowe cięcie drzew

Zimowe cięcie drzew

Zimowe cięcia wykonujemy w czasie, kiedy rośliny są jeszcze w czasie pełnego uśpienia. Taki zabieg wykonywany jest o tej porze ze względu na to, że rośliny jeszcze nie obudziły się ze snu zimowego i z powstałych ran nie będą wypływać soki.
Burak ćwikłowy wraca w wielkim stylu

Burak ćwikłowy wraca w wielkim stylu

W ostatnich latach zmienia się podejście do roli, jaką w kształtowaniu zdrowia człowieka odgrywa żywność. Wzrasta zainteresowanie przeciwutleniaczami (antyoksydantami) jako komponentami diety, co jest związane z ich korzystnym wpływem na ludzkie zdrowie.
Uprawa wysokobiałkowych

Uprawa wysokobiałkowych

Rośliny motylkowate zarówno drobnonasienne, jak i grubonasienne są cenione głównie ze względu na wysoką zawartość białka i korzystny wpływ na żyzność gleby. Odgrywają niekwestionowaną rolę w płodozmianie, zwłaszcza w gospodarstwach o profilu ekologicznym,
Nowe warzywo. Kalerosse

Nowe warzywo. Kalerosse

Kalerosse to warzywo powstałe w wyniku połączenia brukselki i jarmużu. Ma szerokie zastosowanie kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych. Warzywo powstało dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez udziału GMO i sztucznych składników.
Uwaga. Choroby zbóż!

Uwaga. Choroby zbóż!

Zboża w okresie wegetacji atakowane są przez wiele różnych chorób. W zależności od warunków atmosferycznych w danym roku różne choroby występują w mniejszym lub większym natężeniu. Raz w większym nasileniu występują choroby, którym sprzyja chłodna, wilgotna pogoda tak, jak w tym roku,
Obornik - rolnicze złoto

Obornik - rolnicze złoto

Obornik to nawóz organiczny. Każde gospodarstwo posiadające zwierzęta gospodarskie jest posiadaczem tego jakże cennego nawozu. Obornik bowiem powstaje na bazie odchodów zwierzęcych i ściółki.
Jak uprawiać jęczmień ozimy

Jak uprawiać jęczmień ozimy

Jęczmień ozimy charakteryzuje się największym (obok pszenicy) potencjałem plonotwórczym. Wczesne jego dojrzewanie i schodzenie z pola pozwala na lepszą organizację żniw. Ponadto tak wczesny zbiór jęczmienia umożliwia uprawę poplonów wysiewanych jako rośliny regenerujące w zmianowaniach z dużym udziałem zbóż.
Jaki jęczmień ozimy jest najlepszy

Jaki jęczmień ozimy jest najlepszy

W Polsce uprawia się 130-180 tys. ha. jęczmienia ozimego. Średnie plony przekraczają 32- 35 dt/ha. Natomiast w ogólnopolskich doświadczeniach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego przekraczają 90 dt/ha.

...
Pogoda Warszawa z serwisu


Paliwa

Ceny paliw z dnia: 2017-03-27

E95
4,65 zł

E98
5,00 zł

ON
4,50 zł

LPG
2,21 zł

SKUPY

Ceny netto skupu z dnia: 2017-03-27

Wieprzowina

Klasa półtusz wieprzowych wg klasyfikacji EUROP
Cena zakupu wg wagi żywej
Klasa S
6,50 zł/kg
Klasa E
6,40 zł/kg
Klasa U
6,00 zł/kg
Klasa R
5,60 zł/kg

Pszenica

Przedsiębiorstwa
(pszenica konsumpcyjna)
689 zł/t
Targowiska
737 zł/t

Żyto

Przedsiębiorstwa
(żyto konsumpcyjne)
577 zł/t
Targowiska
544 zł/t
Źródło: INFORMACJA O CENACH RYNKOWYCH

Partnerzy